O NÁS SORTIMENT AKTUALITY SLOVNÍK A-Z RECEPTY KONTAKT ODKAZY O nás Napište nám
     
Recepty  
Pomazánky
Polévky
Hlavní jídla
Přílohy
Saláty
Dezerty
Cukroví
Pomazánky z vařené špaldy


Suroviny : 200g vařeného špaldového zrna, 60g rostlinného bio másla, několik lžic vody, 1/2 lžičky soli

Ochucení :
TVAROHOVÁ - 100g měkkého tvarohu, koření podle chuti
SLUNEČNICOVÁ - 100g pražených a pomletých loupaných slunečnicových semínek,1lžíce sekané petrželové natě
ZELENINOVÁ - 150g strouhané mrkve, sekaná petrželová nať


Postup : Nejprve si připravíme základ. Propláchnutá zrna zalijeme asi 2-násobným množstvím vody a máčíme v chladu přes noc. Před vařením vodu nesléváme, ale případně ji doplníme tak, aby na 1 objemový díl špaldy bylo 2-2,5dcl vody. Vaříme na mírném ohni asi 45minut. Špalda je správně uvařená, jestliže je alespoň polovina zrn popraskaná. Uvařenou špaldu stáhneme s ohně a necháme ještě 15minut pod poklicí dojít. Pak vodu přes síto slijeme (můžeme použít do polévek, omáček apod.) Dobře uvařené špaldové zrno osolíme a s několika lžičkami vlažné vody pomeleme v mixéru na jemno. Dáme do misky a vmícháme zvolenou přísadu. Dochutíme podle potřeby a zvyklostí a pomazánku necháme v chladničce 2 hodiny zaležet.